8 نکته مهم در آموزش عکاسی در شب
عکاسی درشب بسیار جذابتر و با ارزشتر از عکاسی در طول روز است. این امر میتواند به این دلیل باشد که همه چیز در شب جلوه خاص و ویژهای دارد و لازم نیست شما به دنبال جایی خاص یا متفاوت برای گرفتن عکسهای متفاوت بروید. پلها، جاذبهها و ساختمانها معمولا به لطف نور چراغها در شب روشن هستند و مکانهایی که ممکن است در طول روز خیلی جذاب به نظر نرسند، میتوانند در شب به مکانی فوقالعاده برای عکاسی تبدیل شوند. علاوه بر این، در طول شب میتوانید عکسهای بیشتری نسبت به طول روز بگیرید. به طور کلی شبها خلوتتر هستند و نیازی نیست نگران چالشهای پیش رو به خاطر تغییر در نور باشید.
یکی از چالشهای اصلی عکاسی در شب، قرار گرفتن در معرض نور مناسب است. در طول روز، شما به راحتی میتوانید در هرجایی بدون نگرانی در مورد تار شدن تصاویر به عکاسی بپردازید. علاوه بر این، به دلیل وجود نور کافی در طول روز، لازم نیست نگران ISO بالایی که موجب ایجاد نویز در تصویر میشود باشید. وجود نویز و تار شدن عکس از عمده ترین مشکلات عکاسی در شب هستند.
اصول و تکنیک نورپردازی در طول شب و روز مشابه هستند؛ با این تفاوت که در شبها باید بیشتر منتظر نفوذ نور در دوربین باشید. احتمالا به اهمیت سهپایه برای ثابت نگه داشتن دوربین و یک شاتر از راه دور (دکلانشر) برای جلوگیری از هر نوع حرکتی در طول عکاسی واقف هستید. اما با ایجاد یک سری تغییرات میتوانید عکسهای بینظیری را از دل شب بیرون بکشید. پس هنگام عکاسی، این نکات را در ذهن خود داشته باشید تا بتوانید تجربه خوبی از عکاسی در شب به دست آورید.
Figure 2 تنظیمات نوردهی برای این عکس: سرعت شاتر 4 ثانیه؛ دیافراگم روی f/11 تنظیم شود؛ ISO روی 400 تنظیم شود
1. دوربین خود را بر روی حالت دستی قرار دهید
اولین کاری که باید انجام دهید، تنظیم دوربین بر روی حالت دستی است. در حالت دستی، شما میتوانید سرعت شاتر، دیافراگم و ISO را خودتان به صورت دستی تنظیم کنید و این امر باعث میشود که دوربین به طور کامل تحت کنترل شما قرار گیرد.
هنگام عکاسی در شب، بهتر است حتما از یک سه پایه استفاده کنید. به خاطر سریعتر پیش رفتن کار لازم نیست از حالت خودکار استفاده کنید. علاوه بر این، هنگام تنظیم نوردهی ممکن است، کمی آزمون و خطا داشته باشید (دوربین میتواند به راحتی به خاطر وجود تفاوتهای زیاد در قسمتهای تیره و روشن عکس، دچار اشتباه شود) و شما باید کنترل کامل بر روند عکاسی داشته باشید و تنها حالت دستی این کنترل را برای شما فراهم میآورد.
2. از مُد عکاسی Bulb استفاده کنید
حالت دستی تنها برای نوردهی تا مدت 30 ثانیه کارساز است. اگر شما به سرعت شاتر بیشتر از 30 ثانیه نیاز دارید، میتوانید گزینه Bulb را استفاده کنید. مسلما زمانی که در حالت دستی عکاسی میکنید، باید بتوانید با Bulb هم به راحتی کار کنید.
در حالت Bulb، تا زمانی که با انگشت خود دکمه شاتر را نگه دارید، شاتر باز میماند. زمانی که دکمه شاتر را فشار میدهید، شاتر باز میشود و هنگامی که دکمه را رها کنید، شاتر بسته میشود. برای جلوگیری از هرگونه لرزش یا حرکت در طول عکسبرداری، حتما از یک کنترل شاتر از راه دور استفاده کنید.
با استفاده از حالت Bulb، میتوانید نوردهی را تا چندین دقیقه هم ادامه دهید. اگر کنترل شاتر از راه دور شما تایمر ندارد، از یک تایمر دستی (مثلا تایمر تلفن همراهتان) استفاده کنید. یک کنترل شاتر از راه دور حتما باید سیستم قفل داشته باشد تا شما مجبور نباشید تمام مدت انگشت خود را روی دکمه شاتر نگه دارید.
Figure 3 تنظیمات نوردهی برای این عکس: سرعت شاتر 6 ثانیه؛ دیافراگم روی f/5.6 تنظیم شود؛ ISO روی 1600 تنظیم شود
3. از فایل RAW برای عکاسی استفاده کنید
هنگام عکاسی در شب، باید حتما از فایل RAW استفاده کنید. عکسهایی که با فرمت RAW گرفته میشوند، 14 یا 16 بیتی هستند در حالیکه عکسهایی که با فرمت معمولا JPEG گرفته میشوند تنها 8 بیت حجم دارند. هرچه تعداد بیتهای عکس بیشتر باشد، طیف رنگها و میزان اطلاعات ثبت شده بر روی فایل مورد نظر نیز بیشتر میشود و در نتیجه عکس با کیفیت تری به شما میدهد.
دلیل اهمیت عکاسی با فایل RAW در شب این است که بیشترین تعداد رنگی که یک دوربین میتواند بگیرد معمولا در دامنه رنگهای روشن قرار دارند و تعداد رنگهای در دامنه تیرهتر به شدت محدود هستند. در شب، معمولا عکسها شامل طیف وسیعی از رنگهای تیره هستند. یک عکس با فرمت JPEG معمولا طیف رنگی محدودی دارد و به احتمال زیادی با مشکل Banding (نواری شدن) عکس مواجه خواهید شد.
4. چراغ قوه را فراموش نکنید
شناختن کنترلهای دوربینتان تا حد زیادی به شما برای عکاسی در شب کمک میکند. با این کار شما میتوانید چشم بسته، تغییرات لازم را در تنظیمات دوربین خود ایجاد کنید. با این وجود، یک چراغ کوچک در شب میتواند فوقالعاده مفید واقع شود. پس برای اینکه بتوانید تمام قسمتهای دوربین و سه پایه خود را به راحتی در شب ببینید، یک چراغ دستی کوچک همره داشته باشید. در برخی موارد میتوانید از این چراغ برای نورپردازی فضای عکاسی نیز استفاده کنید.
Figure 4 تنظیمات نوردهی برای این عکس: سرعت شاتر 10 ثانیه؛ دیافراگم روی f/9.6 تنظیم شود؛ ISO روی 200 تنظیم شود
5. تنظیمات مناسب را انتخاب کنید
تنظیمات مناسب همیشه به موقعیت بستگی دارد. با این وجود، باید برخی از تنظیمات را حتما در عکاسی شب انجام دهید. برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
دیافراگم: برای عکاسی در شب باید دیافراگم دوربین بیشتر از روز باز باشد (یعنی از یک عدد/f کوچکتر استفاده کنید). به علاوه، پس زمینه و آسمان نیز در شب تیره هستند. هرچه دیافراگم دوربین بیشتر باز باشد، نور بیشتری وارد دریچه دوربین میشود.
ISO: برای عکاسی در شب، تا حد امکان ISO دوربین را پایین انتخاب کنید. در عکسهای شب طبیعتا برخی نقاط تاریک هستند و این نقاط تاریک موجب ایجاد نویز دیجیتال در عکس میشوند. بالا بردن درجه ISO باعث تشدید این مشکل می شود.
سرعت شاتر: طولانی ترین زمان ممکن را برای سرعت شاتر برای عکاسی در شب انتخاب کنید. اگر در عکس خود چراغ راهنمایی، آبنما یا آب روان دارید، هرچه مدت زمان شاتر بیشتر باشد، عکس شما بهتر خواهد شد.
یکی دیگر از تنظیمات مهم «کاهش نویز در نوردهی طولانی» است که میتوانید آن را با نام Long Exposure Noise Reduction در منوی دوربینتان پیدا کنید. اگر این گزینه را فعال کنید، دوربین دو حالت نوردهی را اعمال می کند؛ یکی نوردهی نرمال و دیگر با شاتر بسته که دوربین از آن به عنوان فیلتری برای از بین بردن نویز استفاده میکند. عکسهایی که با این گزینه گرفته میشوند نویز کمتری خواهند داشت.
6. هایلایتها را بسنجید
تعیین سطح نوردهی مناسب در شب بسیار با اهمیت است. هر حالت سنجش یا به اصطلاح نورسنجی دارای چالشهای مختص به خود است. اگر از نور سنج نقطهای یا جزئی (Spot/ partial Meter) استفاده کنید، نور با توجه به تیره یا روشن بودن پس زمینه عکس شما تنظیم میشود.
نور سنج را بین +1 یا +2 برای سنجش هایلایتهای عکس تنظیم کنید. چنین تنظیماتی باعث میشود هایلایتهای عکس روشنتر به نظر برسند و در عین حال آنها را در طیف دینامیک دوربین حفظ میکند. فراموش نکنید که به هرحال شما میخواهید در شب عکاسی کنید و نشان دادن قسمتهای تیرگی شب نیز بخشی از عکس شما خواهد بود.
Figure 5 تنظیمات نوردهی برای این عکس: سرعت شاتر 5 ثانیه؛ دیافراگم روی f/16 تنظیم شود؛ ISO روی 400 تنظیم شود
7. ISO را روی بالاترین درجه تنظیم کنید و عکس آزمایشی بگیرید
هنگام عکاسی در شب، مطمئنا باید عکس های آزمایشی زیادی بگیرید. از طرفی نیز نمیخواهید هر بار وقت خود را به مدت ۳۰ ثانیه یا بیشتر برای گرفتن یک عکس آزمایشی تلف کنید. پس برای جلوگیری از اتلاف وقت ISO را بالاتر از حد معمول تنظیم کنید و عکسهای آزمایشی خود را در این حالت بگیرید.
8. بررسی انواع نوردهی در هیستوگرام
پس از گرفتن هر عکس آن را در LCD دوربین خود بررسی کنید. به این ترتیب متوجه میشوید نوردهی اعمال شده درست بوده است یا خیر. علاوه بر این، بهتر است از هیستوگرام دوربین برای اطمینان از نوردهی درست بررسی و استفاده کنید. بهتر است هایلایت ها را در قسمت راست و نقاط تیره را در قسمت چپ هیستوگرام نگه دارید. به طور کلی، سعی کنید عکسها را بر طبق نمودار هیستوگرام بگیرید. ن آ
تنظیمات عکاسی برای عکاسی در شب
اگر تنظیمات نوردهی برایتان آسان نیست، عکاسی در شب میتواند راهحل خوبی برای شما باشد. با داشتن سهپایه دیگر مشکلی برای تغییر نور ندارید؛ بنابراین میتوانید هرچقدر که دوست دارید برای تنظیم نوردهی زمان بگذارید. در استفاده از نورسنج باید تمامی هایلایتها و تیرگیهای عکس را در هیستوگرام مورد بررسی قرار دهید. گرفتن عکسهای آزمایشی و ایجاد تنظیمات لازم به شما کمک میکند تا روابط متقابل میان کنترلهای نوردهی را بررسی کنید.
با پیروی از این مراحل، مطمئنا می توانید عکسهای خوبی در شب بگیرید. با روشن شدن چراغهای شهر در شب، جذابیت آن دو چندان میشود. صحنهای که شاید برای عکاسی در روز جذاب نباشد، میتواند به عکسی زیبا در شب تبدیل شود. معمولا به خاطر تاثیر نور چراغها، میتوانید عکسهای بی نظیری بگیرید. با استفاده از مراحل ارائه شده در این راهنما میتوانید از عکاسی در شب لذت ببرید.