12 راهکاره فوقالعاده برای عکاسی در روز
معمولا وقتی نور از پشت به سوژه عکاسی میتابد (ضد نور)، عکاس نتیجه دلخواه خود را به دست نمیآورد. این مسئله، به خصوص وقتی سوژه عکاسی شما زیر نور آفتاب درخشان قرار بگیرید، باعث ایجاد مشکلات متعددی در عکاسی میشود. بر عکس این حالت گاهی اوقات، قرار دادن نور آفتاب در پشت سر عکاس میتواند اتفاق خوبی باشد. در این حالت نور به طور مستقیم بر سوژه عکاسی میتابد و زیبایی آن را با سایه طلایی خود، دو چندان می کند. در این مطلب قصد داریم، راهکارهایی را برای عکاسی در روز و در زیر نور آفتاب به شما ارائه کنیم.
۱. ساعات طلایی
شما می توانید از ساعات طلایی دو بار در روز استفاده کنید. یکی از آنها یک ساعت قبل از غروب و دیگری یک ساعت بعد از طلوع خورشید است. در این ساعات، سایهها بلندتر، رنگها گرمتر و نور ملایمتر است. هنگام عکاسی از مردم، به خصوص عکسهای عروسی، بهترین زمان برای عکاسی کردن درست ۲ ساعت قبل از غروب خورشید است. در ساعت اول این امکان را فراهم کنید که سوژهای عکاسی با محیط خو بگیرند و در ساعت بعدی، از آخرین اشعههای زیبای غروب خورشید برای گرفتن عکسهایی فوقالعاده، استفاده کنید.
۲. ایجاد سایه
شما میتوانید به راحتی با هر چیزی مثل درخت، ساختمان یا ماشین سایه ایجاد کنید. پس در صورت نیاز به سایه برای عکاسی در روز، می توانید آن را جستجو کنید. با داشتن دو دستیار می توانید به راحتی با یک چتر یا حتی یک تخته فوم سایه را ایجاد کنید. در گروه لوازم عکاسی، انعکاس دهنده های نور و پنلهای شفافی وجود دارند که میتوانند نور خورشید را فیلتر کنند و از شدت آن بکاهند. این ابزار میتواند وسیله بسیار خوبی برای عکاسی در روز باشد.
۳. تصمیم گیری درست
عکس بالا در نور خیره کننده آفتاب گرفته شده است و به همین دلیل عکاس صورت سوژهها را در عکس حذف کرده است. با این حال وجود گرما و سایههای قوی، دلیل اصلی جذابیت آن است.
۴. ویرایش تصویر
عکسهایی که زیر نور آفتاب گرفته میشوند، معمولا به ویرایش بیشتری نسبت به بقیه عکسها نیاز دارند. به عکس زیر، قبل و بعد از ویرایش دقت کنید. عکس قبل از ویرایش کاملا تیره و تار است. در حالی که عکس دوم پس از ویرایش به گونهای جذابتر و گیراتر شده است که نگاه کودک واقعی به نظر میرسد.
سیاه و سفید کردن عکس یکی از پرکاربردترین ابزارهای ویرایش در نور مستقیم محسوب میشود. این کار باعث میشود به عکس نوعی حال و هوای رمزآلود بدهد. معمولا همه افراد انتظار دارند، عکسهایی که در آفتاب گرفته میشوند، درخشان و رنگارنگ باشند اما تغییر رنگها در آفتاب میتواند جذاب باشد البتهدر صورتی که بتواند چشم بیننده را به چالش بکشد (که آیا واقعا این عکس در نور خورشید گرفته شده است یا خیر) این کار در صورت انجام صحیح نوعی موفقیت محسوب میشود.
در حقیقت، این عکسها ذاتا سیاه و سفید نیستند. آنها دارای یک رنگ شکلاتی تیره هستند که گرمای آفتاب را نشان میدهند.
۵. استفاده از نور فلش
شاید تعجب کنید که چطور باید از نور فلش در زیر آفتاب درخشان استفاده کنید. وقتی سوژه را طوری قرار دهید که نور آفتاب در پشت او قرار گیرد،با استفاده از نور فلش دوربین میتوانید عکسهای فوقالعاده جذابی بگیرید. در عکس زیر، سوژه پشت به آفتاب است و انعکاس نور فلش در عینک سوژه عکاسی، جذابیت عکس را دو چندان کرده است.
۶.تنظیمات دوربین
ISO
سطح ISO در موقعیتهایی که نور کمی وجود دارد باید بالاتر باشد و این مسئله می تواند باعث ایجاد نویز در عکس شود. خوشبختانه با استفاده از تکنیکی که در ادامه ارائه میکنیم، می توانید این مشکل را به سادگی حل کنید. برای شروع تنظیمات ISO را در پایینترین درجه تنظیم کنید. درست همانند تنظیمات دیگر در عکاسی، وضعیت تصویر را از لنز دوربین بررسی کنید. گاهی اتفاق می افتد که برای یک موضوع عکاسی کیفیت عکس هایتان را روی دوربین پایین آورده اید و روز بعد فراموش میکنید که تنظیمات دوربینتان را به حالت اول باز گردانید. حتما پیش از شروع عکاسی تنطیمات دوربین را چک کنید و عکس های خود را با فرمت (RAW) بگیرید.
سرعت شاتر:
سرعت شاتر مانند چشمک زدن است. در حالی که دیافراگم میزان نوری که وارد دوربین میشود را مشخص می کند، سرعت شاتر مدت زمان باز بودن لنز را تعیین میکند. نور زیادتر به این معنا است که شاتر دوربین شما نباید برای مدت زمان طولانیتری باز بماند. با تنظیم شاتر بر روی درجه بالاتر میتوانید عکسهای اسپرت خوبی بگیرید.
وایت بالانس یا تراز سفیدی:
هنگامی که دوربین عکاسی در حالت تنظیمات دستی است، شما میتوانید در گزینه تراز سفیدی، حرارت رنگها را تنظیم کنید. تنظیماتی را امتحان کنید که در حالت عادی استفاده نمیکنید. در یک روز آفتابی، مخصوصا در فصل پاییز، میتوانید تنظیمات حالت سایه یا حالت ابری را به کار ببرید. این تنظیمات به رنگها گرمای لطیفی اضافه میکند. شما میتوانید از نرم افزار لایت روم (Lightroom) نیز برای انتخاب دیگر تنظیمات تراز سفیدی، مخصوصا اگر فرمت عکس شما RAW باشد، استفاده کنید.
دیافراگم:
همانطور که در بالا نیز ذکر کردیم، دیافراگم همانند چشمک زدن عمل میکند. هنگام عکاسی در حالت تنظیمات دستی، شما تعیین میکنید که لنز دوربین (چشم دوربین) چقدر باز بماند. هرچقدر اندازه نشانگر f/stops کمتر باشد، دریچه لنز بازتر میشود و نور بیشتری به سنسور دوربین میرسد. همچنین باید دقت زیادی به این مسئله داشته باشید زیرا پایین بودن نشانگر f/stops یا باز بودن دیافراگم باعث کاهش عمق میدان میشود و (با وجود تیز شدن پیش زمینه) موجب تیرگی عکس میشود. اما در شرایط آفتابی، نیازی نیست درجه دیافراگم را بالا ببرید.
۷. قانون ۱۶ آفتابی
” ۱۶ آفتابی” قانونی است که میگوید در روزهای آفتابی، درجه دیافراگم باید روی عدد ۱۶ تنظیم شود. اگر در حالت تنظیمات تماما دستی عکاسی می کنید، به یاد داشته باشید که میزان ایزو باید ۱۰۰ و سرعت شاتر نیز باید ۱۰۰/۱ یا ۱۲۵/۱ باشد. اگر میخواهید سرعت شاتر را بالا ببرید، بهتر است درجه ISO را به ۲۰۰ تغییر دهید.
در حالت دیگر قانون ۱۶ آفتابی می توانید سرعت شاتر خود را روی نزدیکترین عدد ISO و دیافراگم تنظیم کنید. جدول زیر از سایت ویکیپدیا گرفته شده است و می تواند به شما در تنظیم قانون ۱۶ آفتابی کمک کند.
۸. رفلکتورها
رفلکتورها یا بازتاب دهندههای نور جزء مفیدترین وسایل عکاسی در فضای باز هستند. شما می توانید رفلتورها را به صورت آماده بخرید یا خودتان آنها را بسازید. در هر دوصورت، استفاده از این ابزار، تاثیر بسزایی بر عکاسی دارد. همانگونه که از نام این ابزار پیداست، آنها را میتوان برای انعکاس نور استفاده کرد. این ابزار برای تمرکز نور بر سطح مورد نظر و کاهش سایه استفاده میشوند.
همانطور که قبلا گفتیم، باید سوژه عکاسی پشت به خورشید و خودمان رو به خورشید باشیم. در بالا نکاتی را درباره امکان استفاده از فلش برای روشن کردن جسم از روبرو ذکر کردیم. شما میتوانید از بازتاب دهندهها نیز برای این منظور استفاده کنید.
بازتابدهنده های زیادی وجود دارد و میتوانید آنها را به راحتی در بازار در شکل، اندازه و رنگهای مختلفی پیدا کنید. برخی از رفلکتورها نیز دارای پایه هستند و با خریداری آنها دیگر نیازی به دستیار ندارید. رفلکتورها با توجه به نوع و رنگشان، تاثیرات مختلفی بر رنگ و کیفیت نور تابیده شده به سوژه میگذارند:
رفلکتور طلایی: این رفلکتور، طیف رنگی گرم و رنگ برنزه در سوژه عکاسی به وجود میآورد.
رفلکتور سفید: رفلکتور سفید، تاثیر خنثی دارد. نور را متمرکز کرده و به سایه میتاباند و اجسام را روشن میکند. این رفلکتور مناسب عکاسی از عروس است زیرا رنگ سفید لباس عروس را عوض نمیکند.
رفلکتور آبی: این رفلکتور موج خنکی در عکس ایجاد میکند.
رفلکتور نقرهایی: رفلکتور نقرهای رنگ خنثی، حتی روشنتر از سفید ایجاد میکند.
رفلکتور مات: پنلها یا رفلکتورهای مات را میتوان برای فیلتر کردن پرتوهای قوی نور استفاد کرد و آنها را به پرتوهای نرم آفتاب تغییر داد.
یکی دیگر از مزایای استفاده از رفلکتور، ایجاد کچ لایت (catch-light) است. اصطلاح کچ لایت به معنای منبع نوری است در چشمان سوژه عکاسی منعکس میشود، بر خلاف استفاده از فلش دوربین برای از بین بردن سایهها، رفلکتورها به شما امکان ایجاد کچ لایت را می دهند زیرا شما می توانید به سادگی رفلکتورها را در حالت مناسب تنظیم کنید.
۹. کلاهک لنز
کلاهک لنز، وسیلهایی است که به انتهای لنز وصل میشود تا از شدت اشعه خورشید و روشنایی بیش ازحد جلوگیری کند. این ابزار همچنین به محافظت از لنز دوربین در هنگام نبودن در پوش لنز کمک میکند.
۱۰. با شرایط کنار بیایید
شما نمیتوانید وضعیت تابش نور خورشید را تغییر دهید؛ پس بهتر است خونسرد باشید و به خورشید اجازه دهید که به کار خود ادامه دهد. راحت باشید و در پوش لنز را بردارید و آزادانه عکاسی کنید؛ مطمئنا در نهایت از نتیجه کارتان شگفتزده خواهید شد.
۱۱. ایمنی
حتما هنگام عکاسی زیر نور آفتاب، اقدامت ایمنی لازم را به عمل بیاورید. همیشه از امکانات محافظتی لازم را در برابر آفتاب استفاده کنید (اگرچه استفاده از عینک آفتابی برای عکاسی بسیار سخت خواهد بود) و هرگز (حتی از طریق لنز) به خورشید نگاه نکنید. نگاه کردن به خورشید حتی با دوربین هم خطرناک است.
۱۲. سخن آخر
خورشید میتواند دوست یا دشمن شما باشد. هر کسی میتواند از خورشید پنهان شود. اما گاهی استفاده صحیح کردن از آن میتواند نتایج بسیار خوبی برایتان ارمغان بیاورد.