مد و فشن

مانتو ، از پیدایش تا امروز

مانتو یکی از پر استفاده ترین و پر مصرف ترین پوشش های مورد استفاده زنان در کشور ایران بوده که نزدیک به چهل سال است که در چرخه پوشاک و مد زنانه جامعه ما قرار گرفته است. در این مطلب جذاب از سری مقالات مدلینگ و فشن مجله آنلاین جومه، به شرحی از پیدایش و توسعه مانتو در ایران و وضعیت حال آن پرداخته ایم که خواندن آن خالی از لطف نیست و خواندن آنرا به همه همراهان جومه پیشنهاد میکنیم.

مانتو از کجا به وجود آمد؟

مانتو لغتی فرانسوی است که برای اولین بار در قرن ۱۷ و ۱۸ در کشور فرانسه از آن استفاده شد. این نوع لباس که ظاهری شبیه پالتو یا شنل دارد در قسمت جلو به وسیله دکمه بسته می‌شود. این پوشش برای گرم کردن بدن در نواحی سردسیری استفاده می شده است. استفاده از مانتو در ایران همزمان با آمدن انقلاب و با توجه به نیاز جهت داشتن یک پوشش اسلامی ایرانی به وجود آمد.

دهه 60 و اولین نمونه مانتوهای طراحی شده در ایران

با توجه به دست و پاگیر بودن چادر و سختی استفاده از آن در همه مکانها و همچنین اتفاقات پس از انقلاب، به این طریق بود که اولین مانتو وارد فرهنگ ایران شد. مانتو های اولیه که در ایران دهه ۶۰ استفاده شده اند، عموماً یک برش بالای سینه داشتند که با مقدار زیادی پارچه چین دار ترکیب می شد و در واقع روشی برای پوشاندن فرم بدن زنان محسوب میشد. پس از آن در طی سالیان مختلف هر ساله تغییرات بسیاری در زمینه این پوشش به وجود آمد. به عنوان مثال پس از مانتو های ابتدایی به وجود آمده در دهه شصت مانتو های جدیدی با اپل های بزرگ و بسیار گشاد و بلند وارد بازار شد. این نمونه از مانتو ها که در واقع از نمونه های دهه ۸۰ اروپا گرفته شده بود با داشتن اپول های بزرگ باعث غلو کردن در سایز شانه ها و همچنین اندام بدن زنان می شد.

چگونگی پیدایش و تغییرات مانتو در ایران طی سالها

اینگونه مانتو ها که با چین های زیاد و پف ترکیب شده بود نمونه کاملاً تقلید شده از لباس های مشابه اروپایی اش بود. در این سالها مانتو ها به آرامی شروع به تغییر کردند و در طی سال‌های بعد اندازه آنها جمع و جورتر و نزدیک به سایز واقعی بدن زنان شد. مقدار زیاد پارچه‌های استفاده شده در دوره های قبل کلاً تغییر کرد و مانتوهای جمع و جور طرح کرپ، که معمولاً در طراحی آنها یک چاک از پشت قرار داشت و قدی بلند داشت به وجود آمد. این نمونه در سال‌های اولیه دهه ۷۰ وارد بازار لباس ایران شد.

بخوانید
مهمترین اشتباهات رایج در آرایش کردن – قسمت دوم

دهه 70 و تغییرات جدید مانتو

پس از آن مانتو هایی که در قسمت دست ها پارچه‌های بیشتری در آنها استفاده میشد و مدلهای خفاشی نامیده میشدند وارد بازار پوشاک ایران شدند. در آن زمان پوشیدن این گونه مانتو ها نشانه ای از به روز بودن یک زن و در نتیجه همراه بودن با دنیای مد آن زمان تلقی می شد. این نوع مانتو ها که تغییر نسبتاً واضحی را در پوشش آن زمان به وجود آورد شبیه یک پانچو دایره ای شکل بود که با بالا آوردن دست ها حس بال خفاش را به بیننده می داد. این مانتو ها در دوره خود بسیار مورد انتقاد قرار گرفت تا جایی که برخی آنرا غیر اسلامی نیز نامیدند.

چگونگی پیدایش و تغییرات مانتو در ایران در طی سالها

در سال های پیش روی دهه ۷۰ مانتو ها شروع به کوتاه تر شدن کردند، تا جایی که مانتوهایی با طرح شومیز های مردانه و قد بسیار کوتاه وارد بازار شد. پوشیدن این گونه از مانتو ها در آن زمان جسارت بسیاری می خواست زیرا که یادآور پیراهن مردانه نسبتاً بلند بود. ترکیب این مدل از مانتو به همراه مدل موی تیفوسی نوعی تغییر شدید در دنیای زنان این دوره تلقی می‌شود. بعد از آن مانتو های گشاد شومیز شکل، یک نمونه جدید را وارد بازار مد و فشن ایران کردند.

اوج تغییرات در طراحی مانتو های ایران

نمونه مانتو ها که در اوایل دهه ۸۰ به بازار ارائه شدند مانند مدل‌ های قبلی گشاد نبودند و بر عکس بسیار جذب بدن بودند و گهگاه به قدری تنگ بودند که حتی بستن دکمه های آنها نیز به سختی امکان داشت. درست در همین دوره استفاده از شال به جای روسری آرام آرام دنیای زنان را در بر گرفت. ست کردن این مانتو ها همراه با شال یکی از تغییرات جذاب آن دوره به حساب می آمد.

بخوانید
سوال و جواب های پرطرفدار برای ورورد به دنیای مدلینگ

در اواخر دهه ۸۰ به آرامی طب مانتو های کوتاه شروع به کم شدن کرد و مانتوهای بلند تر با چاک های بلند وارد بازار شد. این طرح های جدید، تنوع بسیار بیشتری از نمونه های دوره های قبل داشت. در این دوره به آرامی طراحان نسل جدید لباس و مانتو ایران نیز وارد بازار شدند و شروع به تغییرات زیادی در تولید مانتوهای جدید کردند. این طراحان جدید که برای اولین بار پس از انقلاب وارد عرصه لباس و فشن ایران شده بودند شروع به تغییرات بسیار زیادی در تولید مانتو های جدید کردند. طراحی ایرانی اصطلاحی بود که در این دوره آرام آرام به گوش می خورد و باعث ایجاد یک بازار جدید بسیار پررونق در بین زنان و در سطح کشور شد.

تغییرات مانتو در دهه 80

این طراحان جدید که بر اساس نوع طرح هایی که می زدند از سطح معمولی و تا سطح بسیار لوکس متفاوت بودند مسلماً قیمت ها و متریال و طرحهای بسیار متفاوتی را نیز شامل می شدند. در اوایل دهه ۹۰ ، این طراحان جدید کم‌ کم جای خود را در بازار لباس ایران باز کردند و شروع به طراحی مانتوهای بسیار جذاب و متفاوت نسبت به سالیان قبل را نمودند.

نسل جدید طراحان مد

 در سال ۹۰ به آرامی دکمه ها از مانتو شروع به حذف شدن کرد و مانتو ها در واقع پوشش هایی بودند بلند که از قسمت جلو دیگر بسته نمی‌شدند. این مانتو های جدید علاوه بر پوشاندن بدن زنان اجازه دیدن قسمت زیرین آن و لباس‌های زیر مانتو را نیز می داد، اما با توجه به اینکه سایزهای جذب بدن و ترکیب آن با این مدل جدید چندان راحت جهت استفاده نبود، به آرامی این طرح ها تبدیل به مدل های اور سایز شد. مدلهای اورسایز جدید یکی از اتفاقات جذاب مد و فشن دنیا در سال‌های اخیر نیز بوده است و مسلماً حرکت جهانی استفاده از اینگونه مدلها نیز تاثیر خود را بر روی مد و فشن ایران هم گذاشته است. نمونه مانتو های بسیار گشاد جدید که وارد بازار شد و از قسمت جلو کاملا باز بود آخرین تغییری بود که در سالهای اخیر شاهد آن بوده ایم که البته یکی از پرطرفدار ترین طرحها در طی سال های اخیر در زمینه صنعت تولید مانتو نیز بوده است.

بخوانید
تاثیر شگفت انگیز رنگ ها بر زندگی شما

سیر تغییرات مدل های مانتو در ایران

در حال حاضر با توجه به زیاد شدن تعداد مزون های طراحی لباس شخصی و همچنین مزون های با تجربه تر که سابقه بیش از یک دهه فعالیت در تولید و طراحی لباس و مانتو های زنانه دارند، باعث شده اند تا تنوع بسیار چشمگیر و متفاوت از لحاظ سلیقه رنگی، طرح و جنس پارچه ایجاد شود.

در فضای امروز با توجه به تعدد زیاد این طراحان لباس، عملاً رسیدن به یک مدل خاص مانتو که با اقبال عمومی مواجه شده باشد، بسیار دشوار است. با توجه به امکان انتخاب بسیار زیاد مردم و با توجه به سلیقه بسیار متفاوت طراحان، در حال حاضر مدل های بسیار متفاوتی از مانتو را در بازار و در خیابانهای ایران می توانید ببینید. مسلماً در هر دوره چندین مدل به صورت خاص و به آرامی جای خود را در بازار باز کرده و طرفدار های زیادی پیدا می کنند.

اتفاقی که امروزه در دنیای مد و فشن ایران و همچنین طراحی مانتو ها در سالهای اخیر ایران کمتر به چشم می خورد، ترکیب مواد و طرح‌ های جدید جهانی مد و به وجود آوردن انواعی جدیدی از مانتو های ایرانی با توجه به نیم نگاهی به دنیای مد جهان بود که این اتفاق نیز به آرامی در حال وقوع است و درست به همین دلیل است که ما نیز در مجموعه نگاتیو استودیو در حال طراحی مدل های جدیدی از مانتو هستیم که طرح های آن خاص و گاها متفاوت از مدل های ارائه شده در بازار فعلی ایران است. امید است که با همراهی شما دوستان بتوانیم این مسیر را که در ابتدای آن هستیم به پیش ببریم.

چگونگی پیدایش و تغییرات مانتو در ایران طی سالها

 

blank

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − شش =

دکمه بازگشت به بالا